Συμβουλές ψυχολογικής υποστήριξης για την απώλεια του αγαπημένου σας ανθρώπου

Χρήσιμα Άρθρα

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα πολύ βαρύ πλήγμα στη ζωή κάθε ανθρώπου και δυστυχώς παρηγοριά δεν υπάρχει. Όσα λόγια και να ειπωθούν, όσες αγκαλιές και αν δοθούν, όταν έχεις χάσει έναν άνθρωπο που αγαπάς, όταν γυρνάς στο σπίτι από το γραφείο τελετών και συνειδητοποιείς την απώλεια, τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο, ο οποίος είναι αβάσταχτος. Πολλοί άνθρωποι χάνονται μέσα σε αυτόν και αδυνατούν να επανέλθουν στην καθημερινότητα ακόμα και μετά από μήνες, ενώ το πένθος τους μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη, αφού η κατάθλιψη εμφανίζεται ύπουλα και αν εδραιωθεί μετά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Γι´ αυτό το λόγο, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένες συμβουλές ψυχολογικής υποστήριξης που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε.

 

Δεν θα νιώθετε πάντα έτσι

Όταν μας κατακλύζει ο πόνος, απελπιζόμαστε ακόμα περισσότερο επειδή σκεφτόμαστε ότι θα νιώθουμε πάντα έτσι. Όμως, η αλήθεια είναι πως ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξαιρετικά μεγάλη δύναμη και προσαρμοστικότητα στις νέες καταστάσεις. Ο έντονος ψυχικός πόνος σιγά σιγά θα υποχωρήσει και στη θέση του θα μείνει η θλίψη που όμως δεν θα εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ούτε τα χαρούμενα συναισθήματα για τις όμορφες στιγμές της ζωής. Αν, ωστόσο, βλέπετε ότι ο πόνος δεν υποχωρεί ή ότι προσπαθεί να υποχωρήσει, όμως στη θέση του εμφανίζονται τύψεις για αυτό, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

ανθοστολισμοί κηδειών γραφείο τελετών κυριακίδης

Αφήστε τους αγαπημένους σας ανθρώπους να σας περιποιηθούν

Τον πόνο μπορούν να σας απαλύνουν οι άνθρωποι που είναι δίπλα σας και οι οποίοι μπορούν να σας σταθούν τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά. Εκφράστε τις επιθυμίες σας και μην ντρέπεστε. Δεν θέλετε να πάτε στο γραφείο τελετών να κανονίσετε τα διαδικαστικά; Ζητήστε από κάποιον άλλον να πάει. Δεν έχετε διάθεση να μαγειρέψετε, να ψωνίσετε ή να καθαρίσετε; Αφήστε κάποιον άλλον να το κάνει. Τις πρώτες μέρες το μόνο που χρειάζεστε είναι να κακομάθετε τον εαυτό σας, να ακούσετε με προσοχή τις ανάγκες του και να του προσφέρετε αυτό ακριβώς που σας ζητάει σε κάθε φάση.

 

Αποφύγετε τις έντονες συγκινήσεις

Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν πάντα να αντιμετωπίζουμε τον πόνο και να μην τον θάβουμε διότι αυτός θα επιστρέψει δριμύτερος σε κάποια ευάλωτη φάση της ζωής μας. Ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να δεχτούμε ότι η ζωή συνεχίζεται είναι να έρθουμε σε επαφή με το συναίσθημά μας, να το αποδεχτούμε και να το αφήσουμε να μας αλλάξει, να μας κάνει δυνατότερους και σοφότερους. Ωστόσο, το πρώτο χρονικό διάστημα του πολύ έντονου πόνου μόνο κακό θα κάνουμε στον εαυτό μας αν τον φέρουμε αντιμέτωπο με εμπειρίες που θα πυροδοτήσουν πολύ στενάχωρα συναισθήματα και θα μας καταρρακώσουν. Έτσι, καλό είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας μέχρι να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το χτύπημα. Μην κοιτάτε φωτογραφίες του αγαπημένου σας ανθρώπου αν αισθάνεστε ότι αυτό θα σας ισοπεδώσει ψυχολογικά. Δώστε χρόνο στις πληγές να επουλωθούν, όσο και αν αυτό σας φαίνεται αδύνατο, ο χρόνος είναι τελικά ο καλύτερος γιατρός.

 

Πηγή: Γραφείο τελετών Κυριακίδης