Τι πρέπει να γνωρίζετε για την τυποποίηση ελαιολάδου

Χρήσιμα Άρθρα

Η συσκευασία και τη τυποποίηση του ελαιολάδου είναι το ίδιο σημαντική με τη διαδικασία παραγωγή του. Η φιάλη αναδεικνύει το προϊόν, του δίνει πρόσθετη αξία και, φυσικά, συμπληρώνει το μάρκετινγκ του ελαιολάδου. Τα περισσότερα προϊόντα ελαιολάδου στην αγορά είναι και διαφημίζονται ως αγνά και παρθένα. Έτσι πρέπει να φαίνονται ώστε να έχουν μεγάλη εμπορευσιμότητα, και αυτό εξαρτάται από την φιάλη. Από την άλλη πλευρά, το λάδι είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερους οργανοληπτικούς χαρακτήρες και είναι ευαίσθητο σε οξείδωση. Το ελαιόλαδο μπορεί να αλλοιωθεί γευστικά και χρωματικά πολύ εύκολα κάτι που μπορεί να μειώσει σημαντικά την αξία του.

Καρποί ελιάς δίπλα σε τυποποιημένο μπουκάλι

Σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι, η συσκευασία του ελαιολάδου μπορεί να χρειαστεί δύο ή και παραπάνω επίπεδα και συνήθως περιλαμβάνει τη φιάλη με το πώμα, το «μανίκι» της φιάλης με τις πληροφορίες του προϊόντος, και πολύ συχνά συσκευασία σε χάρτινα κουτιά. Πολλές φορές, επίσης το ένα επίπεδο καθορίζεται από το άλλο, όπως για παράδειγμα η χάρτινη συσκευασία συνοδεύει τις διαφανείς φιάλες για να προστατευτεί το χρώμα. Αντίθετα μια μεταλλική συσκευασία δεν χρειάζεται συσκευασία σε χαρτόκουτο.

Τα πιο συνηθισμένα γεμιστικά ελαιολάδου είναι τα γεμιστικά βάρους. Αυτά προσθέτουν μία προκαθορισμένη ποσότητα σε κάθε φιάλη. Το πλεονέκτημα των γεμιστικών αυτό είναι ότι είναι σχετικά απλά και οικονομικά. Αν και κάποια μοντέλα, όπως το γεμιστικά κενού που περιγράφονται πιο κάτω είναι ακριβά λόγω του πιο σύνθετου της πλήρωσης, τα περισσότερα δεν ξεπερνούν τη μία με δύο χιλιάδες ευρώ.

Συσκευασμένα μπουκάλια

Το μειονέκτημα στα γεμιστικά βαρύτητας είναι οι μικροδιαφορές που δημιουργούνται στη στάθμη λόγω των μικροδιαφορών στη χωρητικότητας της φιάλης. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να διορθωθεί με την προσθήκη ενός μανικιού που θα κρύψει αυτές τις μικροδιαφορές.

 

Πολλά προϊόντα ελαιολάδου, επίσης, έχουν επιπλέον διακοσμήσεις στις φιάλες. Επομένως, με ένα επιπλέον μηχάνημα εξυπηρετούνται και οι δύο σκοποί. Μια ειδική περίπτωση είναι τα γεμιστικά βαρύτητας όπου η φιάλη ζυγίζεται πριν  και μετά τη διαδικασία.

Η  δεύτερη συνηθέστερη κατηγορία γεμιστικών είναι τα γεμιστικά κενού. Αυτά ονομάζονται έτσι λόγω του ιδιαίτερου τρόπου λειτουργίας. Ο αέρας αφαιρείται από την φιάλη και στη συνέχεια το κενό αναρροφά την ποσότητα του λαδιού στο εσωτερικό της φιάλης. Τα γεμιστικά κενού είναι πολύ ακριβή καθώς ο όγκος του αέρα που αφαιρείται μπορεί να μετρηθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

τυποποιηση ελαιολαδου

Άμεσα σχετικό με τη συσκευασία είναι και το πώμα. Το πώμα αναδεικνύει το περιεχόμενο της φιάλης και ενισχύει την εμπορευσιμότητα Αξίζει να σημειωθεί ότι το πώμα πρέπει να ακολουθεί τις αισθητικές γραμμές της φιάλης και να μην είναι παράταιρο. Όσο αφορά την τεχνολογία του πώματος υπάρχει όλη η γκάμα από πώματα με φελλό ή χωρίς, βιδωτά ή με καπάκι, με πλαστική επένδυση ή ξύλο. Ο βασικός τύπος ωστόσο είναι τα καπάκια ROPP.

Τέλος, η συσκευασία σε χαρτοκιβώτια μπορεί να γίνει με την προσθήκη επιπλέον μηχανημάτων στο τέλος της γέμισης των φιαλών. Τα μηχανήματα που χρειάζονται για αυτή τη περίπτωση είναι αυτό για τη δημιουργία του χαρτόκουτο που έρχεται έτοιμο και διαμορφώνεται ακριβώς πριν την χρήση του για τη συσκευασία των φιαλών.

 

Αξίζει αν σημειωθεί ότι στην αγορά διατίθενται πλήρης γραμμές συσκευασίας ελαιολάδου που αντιστοιχούν στις ανάγκες των περισσοτέρων επιχειρήσεων που συσκευάζουν, τυποποιούν και εμπορεύονται ελαιόλαδο.