Συμπληρώματα διατροφής: τι είναι η γλουταμίνη και πώς βοηθάει τους αθλητές;

Χρήσιμα Άρθρα

Ένα από τα σημαντικότερα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές, που μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά στην αντοχή και τις αυξημένες επιδόσεις, είναι η L-γλουταμίνη. Η L-γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που συντίθεται από τον οργανισμό και συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη είναι το κύριο συστατικό των μυών, οπότε η επάρκεια σε γλουταμίνη είναι πολύ σημαντική για υγιές μυϊκό σύστημα και ανάπτυξή του σε συνδυασμό με την κατάλληλη άσκηση. Πολλές φορές, όμως, η απαραίτητη γλουταμίνη δεν μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό και απαιτείται συμπλήρωσή της. Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη της και πού μπορούμε να τη βρούμε όταν τη χρειαζόμαστε;

Οφέλη

Η γλουταμίνη έχει βρεθεί σύμφωνα με πολλές μελέτες ότι έχει διάφορα διόλου αμελητέα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Ενώ συμβάλλει και στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μέσω του λεπτού εντέρου. Παράλληλα, βοηθάει στην αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία καθώς αποτελεί ενέργεια για το νευρικό σύστημα και βελτιώνει την ψυχική λειτουργία. Τέλος, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η αύξηση της οποίας σχετίζεται με το στρες και παρατηρείται σε περιόδους έντονης κόπωσης.

Bbbclub.gr - Συμπληρώματα Διατροφής - Γλουταμίνη

Ειδικά για τους αθλητές

 

Η γλουταμίνη είναι ένα πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής για αθλητές και ιδιαίτερα δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Καταρχάς, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ σημαντική για την επούλωση των μικροτραυματισμών στους μύες που οφείλονται στην έντονη άσκηση, ενώ βοηθάει και στην αύξηση του μυϊκού όγκου, καθώς μειώνει τον καταβολισμό των μυών, ενισχύει τη δράση των άλλων αμινοξέων, όπως η αργινίνη, και είναι βασική για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Επιπλέον, έχει ρυθμιστική επίδραση στους μυς και αποτρέπει την υψηλή συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος που προκύπτει από την έντονη αναερόβια άσκηση. Η περίσσεια του γαλακτικού οξέος οδηγεί στον μυϊκό κάματο και την κόπωση, αν όμως αποτραπεί επιτρέπει μεγαλύτερες και εντονότερες προπονήσεις, άρση περισσότερων κιλών και γρήγορη επαναφορά στις προπονήσεις μετά από κάποιον τραυματισμό.

Bbbclub.gr - Συμπληρώματα Διατροφής - MT PLATINUM 100% MICRO GLUTAMINE 300gr

Πηγές της γλουταμίνης

Η μεγαλύτερη ποσότητα της γλουταμίνης αποθηκεύεται στους μύες και στους πνεύμονες. Το αμινοξύ αυτό μπορεί να προσληφθεί μέσω συγκεκριμένων τροφών, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ωμό σπανάκι και το λάχανο. Ωστόσο, σε περιόδους έντονου στρες ή πολύ κουραστικής άσκησης, τα επίπεδα της L-γλουταμίνης μειώνονται δραστικά στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να απαιτείται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, για να επέλθει ισορροπία και να μην υπάρχει έλλειψή της. Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα διατροφής σε ταμπλέτες, σκόνη και χάπια, τα οποία περιέχουν γλουταμίνη σε συνδυασμό ή και χωρίς άλλα αμινοξέα και πρωτεΐνες. Αυτά τα συμπληρώματα συνιστώνται ιδιαίτερα σε αθλητές που θέλουν πετύχουν αύξηση της μυϊκής μάζας αλλά και σε δρομείς που προετοιμάζονται για μαραθώνιο.

Πηγή: Bbclub.gr