Εξοπλισμός εστίασης: πόσο κοστίζει να ανοίξω μια καφετέρια;

Χρήσιμα Άρθρα

Η μαζική εστίαση είναι από τους τομείς στην Ελλάδα που πηγαίνει εξαιρετικά καλά, οπότε είναι αναμενόμενο να ανοίγει η μία καφετέρια μετά την άλλη. Τα καφέ θεωρούνται μια επένδυση με προοπτικές, αφού δεν απαιτούν πολύ μεγάλο αρχικό budget και απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να βρείτε το σωστό μέρος, για να ανοίξετε το μαγαζί, αλλά φυσικά και το σωστό χώρο. Αν βρίσκεστε σε αυτές τις σκέψεις, τότε είναι πολύ λογικό να αναρωτιέστε πόσο θα κοστίσει αυτή η επένδυση. Σε αυτά τα έξοδα ανήκει ο εξοπλισμός εστίασης, η διακόσμηση αλλά και οι άδειες και τα παράβολα προς το δημόσιο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα έξοδα που τρέχουν κάθε μήνα και τα οποία ξεκινούν από την πρώτη μέρα, όμως αυτά δεν τα συμπεριλάβαμε στην αρχική εκτίμηση, μιας και αφορούν τις μηνιαίες δαπάνες και εξαρτώνται από το μέγεθος της επιχείρησης και τις απαιτήσεις της.

Άδειες στις δημόσιες υπηρεσίες

Η διαδικασία για την έναρξη ενός καταστήματος μαζικής εστίασης απαιτεί μελέτη και κάτοψη του χώρου από μηχανικό, ώστε να λάβετε πιστοποιητικό ασφαλείας και πυροπροστασίας, καθώς και βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσης, οπότε η ξεχωριστή αυτή δαπάνη εξαρτάται από την αμοιβή του μηχανικού, με τον οποίο θα συνεργαστείτε. Επιπλέον, ο υγειονομικός υπεύθυνος του καταστήματος θα πρέπει να συντάξει διάγραμμα ροής δραστηριότητας της επιχείρησης. Το παράβολο που θα καταθέσετε στη Δημοτική Αρχή για απόκτηση μόνιμης άδειας κυμαίνεται από 75€ έως 150€ ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων στην πόλη, στην οποία θα βρίσκεται η επιχείρηση, ενώ για τη μουσική που θα παίζει στην καφετέρια θα χρειαστεί να πληρώσετε στον ΑΕΠΙ ένα μηνιαίο ποσό που είναι περίπου 30€ ανάλογα με τα τετραγωνικά και το είδος της μουσικής.

Εξοπλισμός καφετέριας

Ο εξοπλισμός για καφετέριες περιλαμβάνει οπωσδήποτε επαγγελματικές συσκευές καφέ και ροφημάτων, όπως καφετιέρες φίλτρου, εσπρεσσομηχανές, μηχανές ελληνικού καφέ, βραστήρες νερού και φραπιέρες. Οι εσπρεσσομηχανές και οι καφετιέρες φίλτρου ξεκινούν από 300€, αλλά αν θέλετε καφέ υψηλής ποιότητας θα πρέπει να επενδύσετε κάτι παραπάνω, αφού ανάλογα με την πίεσή τους μπορεί να φτάσουν και τα 4.000€. Οι μηχανές ελληνικού καφέ είναι πολύ πιο οικονομικές με την τιμή τους να κυμαίνεται μεταξύ 150-300€, όπως και οι φραπιέρες. Οι βραστήρες ανάλογα με τον όγκο νερού που θερμαίνουν ξεκινούν από 100€ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1000€.

Εξοπλισμός φαγητού

Εφόσον σερβίρετε και ελαφρύ φαγητό στην καφετέρια, τότε το budget ανεβαίνει αρκετά, αφού θα πρέπει να επενδύσετε και σε κουζίνα (από 800€) αλλά και άλλα μηχανήματα ψησίματος, όπως φριτέζες (από 120€), κρεπιέρες (από 100€) και γκριλιέρες (από 300€) ανάλογα φυσικά και με το είδος του φαγητού που θα σερβίρετε.

Επαγγελματικά ψυγεία

Ο εξοπλισμός εστίασης περιλαμβάνει και επαγγελματικά ψυγεία, εφόσον όλες οι καφετέριες προσφέρουν έστω και κάποια ελαφριά snacks, των οποίων τα υλικά σε συνδυασμό και με τα λαχανικά και τα φρούτα για τους χυμούς πρέπει να συντηρούνται σε ψυγεία υψηλής αποδοτικότητας και ασφάλειας. Τα ψυγεία θάλαμοι ξεκινούν σε τιμές από 600€ και φτάνουν τα 1.600€ ανάλογα με το μέγεθός τους, ενώ στα ψυγεία πάγκους οι τιμές κυμαίνονται από 900€-2.500€.

Θα σας βοηθήσει επίσης πολύ το άρθρο της Serko Ararat Θέλω να ανοίξω καφετέρια