Μηχανήματα αρτοποιίας: Πού χρησιμεύει το καθένα και ποιες είναι οι τιμές τους

Χρήσιμα Άρθρα

Τα καταστήματα που ασχολούνται με την παρασκευή γλυκών και ζύμης, όπως τα ζαχαροπλαστεία, οι φούρνοι, τα αρτοποιεία και οι πιτσαρίες, χρειάζεται να έχουν στον εξοπλισμό τους ορισμένα μηχανήματα επεξεργασίας και παραγωγής ζύμης που εγγυώνται ότι η παρασκευή των πρώτων υλών θα γίνεται σωστά, γρήγορα και ποιοτικά.

Τα κυριότερα είναι τα μίξερ, τα ζυμωτήρια και τα ταχυζυμωτήρια. Το κάθε ένα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, όμως ανάλογα με τις ανάγκες σας θα αποφασίσετε ποιο από αυτά χρειάζεστε. Οι τιμές σε αυτά τα μηχανήματα αρτοποιίας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, κάτι που φυσικά αποτελεί και αυτό κριτήριο ή μη της επιλογής τους.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τι ακριβώς κάνει το κάθε μηχάνημα, πότε το χρειάζεστε και από τι εξαρτάται η τιμή του.

Μίξερ

Μίξερ

Το μίξερ αποτελεί ένα πολυεργαλείο που είναι απαραίτητο σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Και αυτό επειδή μπορεί να αναμείξει κάθε είδους υλικό και να δημιουργήσει ζύμη, κρέμες, σαντιγί και οποιοδήποτε μείγμα εύκολα και γρήγορα.

Το βασικό του πλεονέκτημα ότι μπορεί να δεχτεί διάφορα εξαρτήματα στην κεφαλή του ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε συνταγής, όπως σύρμα, σπάτουλα και γάντζο. Οι τιμές των επαγγελματικών μίξερ ξεκινούν από 200€ και φτάνουν ακόμα και τις 3.000€ ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάδου και τις ταχύτητές του.

Ζυμωτήριο

Το ζυμωτήριο είναι ένα πιο εξειδικευμένο μηχάνημα αρτοποιίας, καθώς είναι κατάλληλο για την παρασκευή ζύμης. Ενώ δηλαδή το μίξερ μπορεί να αναμείξει τα πάντα, το ζυμωτήριο εξειδικεύεται στη ζύμη λόγω της λειτουργίας του. Καθώς το δοχείο περιστρέφεται γύρω από το σπιράλ εξάρτημα του ζυμωτηρίου, η ροπή είναι μεγαλύτερη, οπότε η πυκνότητα της ζύμης είναι υψηλότερη, η θερμοκρασία δεν αυξάνεται και η ζύμη δεν σκληραίνει.

Συνεπώς, πρόκειται για μια αποτελεσματική συσκευή σε σχέση με το μίξερ, όταν πρόκειται ειδικά για την παραγωγή αφράτης ζύμης, οπότε είναι απαραίτητο σε μαγαζιά που ασχολούνται κυρίως με αυτό, όπως οι πιτσαρίες και τα αρτοποιεία.

Οι τιμές των επαγγελματικών ζυμωτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 700 και 4.800€ ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάδου, τη δυνατότητα παρασκευής ζύμης ανά ώρα και την ισχύ του μοτέρ.

Ταχυζυμωτήριο

Ταχυζυμωτήριο

Το ταχυζυμωτήριο δεν έχει πολλές διαφορές από το ζυμωτήριο πέρα από το ότι η χρήση του είναι πλήρως αυτόματη και σαφώς γρηγορότερη. Έτσι, μπορεί να ολοκληρωθεί η παρασκευή ζύμης άμεσα και χωρίς την απασχόληση ατόμου για αυτό, κάτι πολύ σημαντικό σε μεγάλα αρτοποιεία και εργαστήρια παρασκευής ζύμης.

Οι τιμές των ταχυζυμωτηρίων ξεκινούν από 800€ και φτάνουν μέχρι 4.000€ ανάλογα με την ισχύ του μοτέρ, τη δυνατότητα παρασκευής ζύμης και τη χωρητικότητα του κάδου.