Επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων: Σύντομος οδηγός για τα είδη τους

Χρήσιμα Άρθρα

Παρόλο που τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων κάνουν το ίδιο με μια οικιακή μονάδα, στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικές συσκευές. Οι δύο πιο προφανείς διαφορές είναι το μέγεθος και η ισχύς τους. Ένα επαγγελματικό πλυντήριο έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα για τα πιάτα και επομένως χρειάζεται μεγαλύτερη ισχύ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά ταυτόχρονα ότι είναι και πιο δαπανηρό ανά πλύση. Βέβαια, εφόσον υπάρχουν αυξημένες ανάγκες πλύσης, το κόστος ανά πιάτο βγαίνει πολύ χαμηλότερο, οπότε τελικά συμφέρει τις επιχειρήσεις.

Στην αγορά, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων, οπότε δε μιλάμε για μία συσκευή. Κάποια πλυντήρια ειδικεύονται στον καθαρισμό συγκεκριμένων τύπων σκευών, ενώ άλλα διαφέρουν ως προς το μέγεθος και την ισχύ για να ταιριάζουν σε διάφορες κουζίνες.

epaggelmatika_plyntiria

Επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας

  • Υψηλής θερμοκρασίας: Ένα πλυντήριο πιάτων που χρησιμοποιεί καυτό νερό για τον καθαρισμό των πιάτων είναι γνωστό ως πλυντήριο πιάτων υψηλής θερμοκρασίας. Αυτή η συσκευή απομακρύνει κατάλοιπα φαγητού και μικρόβια μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας που εγγυάται την άριστη υγιεινή. Δεν απαιτεί τη χρήση απορρυπαντικού, όμως καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από τα υπόλοιπα πλυντήρια πιάτων.
  • Χαμηλής θερμοκρασίας: Σε αντίθεση με τα πλυντήρια υψηλής θερμοκρασίας, τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων χαμηλής θερμοκρασίας χρησιμοποιούν χημικές ουσίες απολύμανσης και καθαρισμού για τον καθαρισμό των πιάτων. Το νερό που χρησιμοποιείται δεν φτάνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, ώστε να καθαρίσει σωστά τα πιάτα. Ακριβώς όπως ένα πλυντήριο πιάτων στο σπίτι, τα επαγγελματικά μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιούν υγρό ή απορρυπαντικό σε σκόνη. Πρόκειται για μια ασφαλή και πιο προσιτή οικονομικά λύση.

Είδη επαγγελματικών πλυντηρίων

  • Undercounter: Πρόκειται για μικρότερα πλυντήρια, ιδανικά για καφετέριες ή εστιατόρια όπου η κουζίνα μπορεί να είναι μικρότερη και να έχει λιγότερα πιάτα. Μοιάζουν με τα οικιακά πλυντήρια, όπου τα πιάτα τοποθετούνται μέσα στο πλυντήριο και υπάρχει χώρος και για ποτήρια ή άλλα σκεύη.
  • Door-type: Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων. Ανάλογα με το μέγεθός του, η συσκευή χωράει έναν συγκεκριμένο αριθμό ραφιών πιάτων. Αυτά φορτώνονται με πιάτα και τοποθετούνται στη ροδέλα, ώστε να ξεκινήσει η πλύση. Είναι πολύ μεγαλύτερα πλυντήρια από τον προηγούμενο τύπο, οπότε, για να είναι αποδοτικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις εστίασης με μεγαλύτερες ανάγκες.
  • Πλυντήρια ποτηριών: Απαραίτητα για καφετέριες και μπαρ, τα επαγγελματικά πλυντήρια ποτηριών βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν την πίεση και την ισχύ του νερού που έχει ένα τυπικό επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων, καθώς το γυαλί είναι πιο εύθραυστο, ειδικά όταν θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα εξειδικευμένα πλυντήρια πιάτων μπορούν να καθαρίσουν πάνω από 1.000 ποτήρια την ώρα, κάτι πολύ χρήσιμο σε μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης.