Εξοπλισμός ψητοπωλείου: τα 4 χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε σε μια ψησταριά υγραερίου

Χρήσιμα Άρθρα

Ο εξοπλισμός ψητοπωλείου αποτελείται από πολλές συσκευές, όμως καμία δεν έχει τη βαρύτητα της ψησταριάς. Η ψησταριά είναι αυτή που καθορίζει την ποιότητα του ψησίματος και το τελικό γευστικό αποτέλεσμα, ενώ ανάλογα με το είδος της επηρεάζει και την επιλογή που πρέπει να γίνει στον ψήστη με βάση την εμπειρία του. Μια πολύ δημοφιλής επιλογή που συγκαταλέγεται πλέον όλο και συχνότερα στον εξοπλισμό ψητοπωλείων είναι η ψησταριά υγραερίου, η οποία συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Αφενός πετυχαίνει ένα πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα στο ψήσιμο κρέατος και ψαριού και αφετέρου δεν έχει τις δυσκολίες ψησίματος και καθαρισμού που έχει μια ψησταριά κάρβουνου. Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να αγοράσετε ψησταριά υγραερίου για το ψητοπωλείο σας ή ακόμα και για το σπίτι σας, τότε αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της που πρέπει να προσέξετε.

Καυστήρες

Οι καυστήρες της ψησταριάς είναι αυτοί που παρέχουν θερμική ενέργεια στην επιφάνεια και εγγυώνται την ορθή της λειτουργία για ένα ακριβές ψήσιμο. Το ζήτημα είναι η ψησταριά να έχει ένα σύστημα καυστήρων, το οποίο να καλύπτει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια της ψησταριάς, τόσο περισσότερους καυστήρες πρέπει να έχει.

Σχάρες

Οι σχάρες στην ψησταριά δεν είναι απλώς μια επιφάνεια, στην οποία πάνω ψήνουμε το φαγητό. Επιτελούν πολλαπλές λειτουργίες και γι’ αυτό είναι φτιαγμένες από ειδικά υλικά. Αφενός διανέμουν ομοιόμορφα τη θερμότητα και αφετέρου εξασφαλίζουν την άμεση εξάτμιση των χυμών του κρέατος που ψήνεται, κάτι που του δίνει μια ξεχωριστή γεύση. Οι αντιφλογιστικές σχάρες, αντί για ηφαιστειακές πέτρες που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, είναι μια πολύ καλή επιλογή, γιατί έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τα λίπη και να μειώνουν επαρκώς τις αναζωπυρώσεις. Από εκεί και πέρα, στις ψησταριές υγραερίου οι σχάρες είναι συνήθως μαντεμένιες ή από ανοξείδωτο ατσάλι. Οι μαντεμένιες σχάρες προσφέρουν την καλύτερη απόδοση, όμως είναι πιο δύσκολες στον καθαρισμό από αυτές με το ανοξείδωτο ατσάλι και χρειάζονται επάλειψη με ελαιόλαδο, για να μην κολλάει το φαγητό.

σχαρες

Θάλαμος ψησίματος

Καλό είναι να θυμάστε ότι ο θάλαμος ψησίματος πρέπει να είναι φτιαγμένος από χυτό αλουμίνιο, καθώς αυτό το υλικό είναι το μόνο που συνδυάζει υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης με μεγάλη αντοχή. Έτσι, μπορείτε να ψήσετε σε αυτόν διάφορα είδη κρέατος, άλλου φαγητού αλλά και γλυκά. Επιπλέον, ο ψήστης μπορεί να σας συμβουλεύσει και για κάποια extras, όπως το θερμόμετρο μέσα στο θάλαμο που βοηθάει στον απόλυτο έλεγχο του αποτελέσματος.

Μέγεθος

Τέλος, καλό είναι να σκεφθείτε σε ποιο σημείο θα τοποθετήσετε την ψησταριά και τι απαιτήσεις θα υπάρχουν στο μαγαζί από αυτή. Ανάλογα θα καθορίσετε και το μέγεθός της. Μπορεί μια μεγαλύτερη ψησταριά να είναι πιο ακριβή, όμως είναι καλύτερη λύση από το να αναγκαστείτε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αγοράσετε μία ακόμα, για να καλύψετε τις τρέχουσες ανάγκες.