Εξοπλισμοί καταστημάτων: Τα απαραίτητα στοιχεία ενάντια στον COVID-19

Χρήσιμα Άρθρα

Την εποχή του COVID-19, όλα τα καταστήματα, είτε είναι μαγαζιά λιανικής πώλησης είτε χώροι που εξυπηρετούν κοινό με συγκεκριμένες υπηρεσίες πέρα από την πώληση προϊόντων, θα πρέπει να φροντίζουν με ιδιαίτερη προσοχή την υγεία των πελατών τους. Καθώς η πανδημία μετράει πλέον αρκετούς μήνες, ο κόσμος του λιανεμπορίου έχει μάθει πολλά για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να προστατεύσει στο μέγιστο βαθμό τους πελάτες. Οι εξοπλισμοί καταστημάτων έχουν εξελιχθεί, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν την απόσταση και την ασφάλεια όσων εισέρχονται μέσα στο κατάστημα.

Έτσι, εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας με κυριότερο όπλο φυσικά τη μάσκα, υπάρχουν και μερικές ακόμα προφυλάξεις που μπορεί να λάβει ο επιχειρηματίας, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσα στο κατάστημα. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές.

Διαχωριστικά Plexiglass

Καθώς ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια του βήχα και της ομιλίας, το plexiglass αναδείχθηκε από την αρχή της πανδημίας ως ένας αποτελεσματικός τρόπος ανάσχεσής τους. Ανάλογα με την εργασία που συντελείται μέσα στο χώρο, υπάρχει και το κατάλληλο διαχωριστικό. Για εργασίες που γίνονται με τον πελάτη και τον υπάλληλο να βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο, όπως στα ταμεία, τότε το διαχωριστικό plexiglass που τοποθετείται πάνω στον πάγκο εξυπηρέτησης είναι ιδανικό. Το διαχωριστικό μπορεί να έχει τρύπα, αν υπάρχει δοσοληψία μεταξύ των ατόμων, ή όχι αν απλά πρέπει να γίνει κάποια συνεννόηση, ομιλία κλπ.

Διατίθενται, επίσης, κάθετα διαχωριστικά, πτυσσόμενα ή/ και με ρόδες, ώστε να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός ανάμεσα σε πελάτες που κάθονται δίπλα δίπλα, όπως π.χ. στα κομμωτήρια.

Stand αντισηπτικού

Μια απαραίτητη προσθήκη είναι, επίσης, το stand αντισηπτικού. Σίγουρα, το αντισηπτικό, το οποίο είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου σε όλους τους χώρους που υποδέχονται κοινό, μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία, επί παραδείγματι σε ένα τραπέζι. Όμως, το stand είναι σε περίοπτη θέση, τοποθετείται στην είσοδο του καταστήματος και συνεπώς προτρέπει όλους τους πελάτες να απολυμάνουν τα χέρια τους αμέσως, χωρίς να ακουμπήσουν οτιδήποτε άλλο.

Εξαερισμός

Το ζήτημα του εξαερισμού είναι κάτι που απασχόλησε ευρέως την επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου και της εστίασης το χειμώνα. Οι απλοί εξοπλισμοί καταστημάτων δεν περιλαμβάνουν σύστημα εξαερισμού που απολυμαίνει τον αέρα και συγκρατεί τους ιούς, κάτι το οποίο δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση του ιού, εφόσον ο αέρας δεν ανανεώνεται επαρκώς με άλλο τρόπο. Πλέον, όμως, υπάρχουν δυνατότητες για εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού, τα οποία συγκρατούν ακόμα και τα μικρότερα σωματίδια και ανανεώνουν τον εσωτερικό αέρα με εισροή φρέσκου αέρα από έξω, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας ακόμα και σε έναν εντελώς κλειστό χώρο.