Βιτρίνες κατάψυξης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χρήσιμα Άρθρα

Οι βιτρίνες κατάψυξης είναι απαραίτητες σε κάθε επιχείρηση που διατηρεί και έχει προσβάσιμα στο κοινό προϊόντα κατάψυξης, όπως το παγωτό αλλά και κατεψυγμένα κρέατα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα.

Το βασικό χαρακτηριστικό μιας βιτρίνας κατάψυξης είναι ότι διατηρεί αναλλοίωτα τα προϊόντα, τα οποία δεν αποψύχονται, αν και οι πελάτες μπορούν να ανοίξουν τη βιτρίνα και να έχουν πρόσβαση σε αυτά, για να τα δουν ή να τα πάρουν.

Αυτή η λειτουργία επιτελείται από διάφορα στοιχεία της βιτρίνας, τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε, πριν την αγοράσετε και για τη δική σας επιχείρηση.

Άδειες βιτρίνες κατάψυξης

Τύποι

Οι βιτρίνες κατάψυξης διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους ανάλογα με το προϊόν αποθήκευσης. Από τη μία είναι οι καταψύκτες με βιτρίνα, οι οποίοι είναι καταψύκτες που στην πόρτα τους έχουν κρύσταλλο, ώστε ο πελάτης να μπορεί να δει και να επιλέξει το προϊόν που θέλει. Αυτοί οι καταψύκτες είναι είτε θάλαμοι, οπότε δεν έχουν διαφορά από τα όρθια ψυγεία, των οποίων η πόρτα είναι ανοιγόμενη. Είτε είναι μπαούλα και έχουν κρύσταλλο στο πάνω μέρος τους, το οποίο ανοίγει συρόμενα.

Από την άλλη, είναι οι βιτρίνες παγωτού, οι οποίες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Είναι σε οριζόντια θέση με γυαλί από πάνω, ώστε να μπορεί ο πελάτης να επιλέξει τη γεύση του παγωτού που θέλει και ο υπάλληλος να τον εξυπηρετήσει με το τζάμι που ανοίγει από την πλευρά του. Είναι βιτρίνες με πολύ μικρότερη χωρητικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες, μιας και προορίζονται για συγκεκριμένο σκοπό.

Είδος ψύξης

Υπάρχουν δύο είδη ψύξης στις βιτρίνες κατάψυξης. Η στατική ψύξη παράγεται από ένα στοιχείο που παγώνει τον αέρα ή με ψυχόμενες σχάρες. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου είναι η υψηλή αποδοτικότητά του, όμως αποτελεί και την ακριβότερη επιλογή. Επιλέγεται σε ευπαθή προϊόντα, όπως τα κρέατα, στα οποία δεν πρέπει να γίνει απόψυξη ούτε στο ελάχιστο.

Ο άλλος τύπος ψύξης είναι με αέρα που διαχέεται σε όλη την καμπίνα. Είναι μια πιο οικονομική λύση, όμως επαρκεί για προϊόντα, όπως λαχανικά, στα οποία μια μικρή απόψυξη δεν είναι επικίνδυνη.

Ψάρια σε βιτρίνα κατάψυξης

Κατάλληλη θερμοκρασία

Η κατάλληλη θερμοκρασία της βιτρίνας εξαρτάται από το είδος του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα δεν θα αποψυχθούν ούτε στο ελάχιστο, καθώς αυτό θα τα αλλοιώσει, αλλά θα παρουσιάσει και ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Έτσι, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από της κατάψυξης (δηλαδή -15 έως -20 βαθμοί Κελσίου).

Στις βιτρίνες παγωτού δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού το παγωτό σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία πετρώνει. Έτσι, τα παγωτά διατηρούνται, έτοιμα προς σερβίρισμα, περίπου στους -12 με -10 βαθμούς. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι η αποδοτικότητα μιας βιτρίνας παγωτού ως προς τη συντήρησή του είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους κλασικούς καταψύκτες, οπότε το παγωτό δε μπορεί να μείνει για πολλή ώρα στη βιτρίνα, καθώς προορίζεται για άμεση κατανάλωση.

Μέγεθος και χωρητικότητα

Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε μετρήσει σωστά τον διαθέσιμο χώρο, ώστε να χωράει χωρίς προβλήματα η βιτρίνα και ταυτόχρονα να υπάρχουν περίπου 5 εκατοστά περιμετρικά, για να υπάρχει επαρκής αερισμός της συσκευής, για να λειτουργεί αυτή αποδοτικά.

Βεβαίως, καλό είναι να θυμάστε ότι η εσωτερική χωρητικότητα δεν ταυτίζεται με το μέγεθος της βιτρίνας που αφορά τις εξωτερικές της διαστάσεις. Κάθε βιτρίνα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά ως προς τον εσωτερικό της χώρο και τις επιλογές αποθήκευσης, όπως συρτάρια, ράφια και μεγάλους ενιαίους χώρους.

Ευχαριστούμε την εταιρεία www.serkoararat.gr για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε, για την δημιουργία του παραπάνω άρθρου.

Διαβάστε επίσης: Μηχανήματα αρτοποιίας: Πού χρησιμεύει το καθένα και ποιες είναι οι τιμές τους