Αγορά χρυσού: Τι πρέπει να προσέξετε στα ανταλλακτήρια χρυσού

Χρήσιμα Άρθρα

Η αγορά χρυσού σημειώνει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνοδο, μιας και η τιμή του χρυσού αυξάνεται συνεχώς, αφού το ευγενές μέταλλο αποτελεί ένα αξιόπιστο είδος επένδυσης που δεν γνωρίζει τις μεγάλες διακυμάνσεις και αστάθειες των χρηματοπιστωτικών μέσων. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές αλλά και μεμονωμένα άτομα που αποφασίζουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν χρυσό σε διάφορες μορφές, όπως κοσμήματα, ράβδους ή λίρες. Αν ανήκετε και εσείς σε όσους θέλουν να δώσουν προς πώληση τα κοσμήματα τους σε κάποιο ανταλλακτήριο χρυσού ή να αγοράσουν από αυτό χρυσό, τότε καλό είναι να ξέρετε κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε, για να κάνετε μια όντως συμφέρουσα επιλογή.

 

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Ανταλλαγή χρημάτων με αντικείμενο

Νόμιμες άδειες

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναλογιστείτε είναι σε ποιο ανταλλακτήριο χρυσού θα πάτε. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε εδραιωμένες επιχειρήσεις στην αγορά χρυσού και στα ενέχυρα, επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν όλες τις νόμιμες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Οι άδειες θα πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, οπότε αν δεν τις δείτε καλό είναι να αποχωρήσετε, προτού να είναι αργά.

Τιμή χρυσού

Η τιμή του χρυσού καθορίζεται καθημερινά στο Λονδίνο και παρουσιάζει μεγάλες εναλλαγές ακόμα και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επειδή, όμως, καθορίζεται από κεντρικό οργανισμό, είναι ίδια για όλο τον κόσμο και λειτουργεί στα πλαίσια ενός παγκόσμιου χρηματιστηρίου. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει τον πελάτη και να του πουλήσει χρυσό σε υψηλότερη τιμή ή να αγοράσει χρυσό σε χαμηλότερη τιμή. Παρατηρήστε, λοιπόν, αν η τιμή χρυσού είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο στο κατάστημα και αν αυτή συνάδει με την τιμή που μπορείτε να βρείτε με ένα απλό κλικ στο διαδίκτυο.

 

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Τιμή Χρυσού

Αξία κοσμημάτων

Αν θέλετε να πουλήσετε κάποιο χρυσό κόσμημα, τότε θα πρέπει αφενός να γνωρίζετε ήδη κάποια στοιχεία για αυτό και αφετέρου να απευθυνθείτε σε κάποιον έμπιστο επαγγελματία. Δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που θα προσπαθήσουν να αγοράσουν το κόσμημα σε χαμηλότερη τιμή, οπότε εσείς πρέπει να είστε ενήμεροι για τα καράτια του. Πολλά κοσμήματα γράφουν πόσα καράτια είναι. Αν όχι, τότε μπορείτε αρχικά να ρωτήσετε κάποιον ανεξάρτητο εκτιμητή, προτού προχωρήσετε στην πώληση, για να έχετε μια ιδέα του τι να περιμένετε.

Αγορά κοσμημάτων

Ένα άλλο, αρκετά περίπλοκο θέμα είναι το πώς υπολογίζεται η αξία των κοσμημάτων εκτός από τα καράτια. Πολλά ενεχυροδανειστήρια αγοράζουν το κόσμημα με βάση το βάρος του σε χρυσό και άλλα συνυπολογίζουν στην τελική προσφορά και τη συνολική αξία του κοσμήματος με βάση το σχέδιό του, την κατάστασή του και το brand. Αν, λοιπόν, θέλετε να πουλήσετε κάποιο χρυσό σας κόσμημα, σας προτείνουμε να επιδιώξετε να το πουλήσετε ως τέτοιο και όχι απλά ως ένα κομμάτι χρυσό, αφού έτσι θα πετύχετε πολύ καλύτερη τιμή.

Πηγή: Ενεχυροδανειστήριο.gr